A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nagyon az alapok
#1
Sziasztok!
Tudtok olyan magyar vagy angol nyelvű leírást ajánlani, ami bemutatja az androidos készülékek szoftveres alapjait?
Eddig csak olyat találtam ami vagy nagyon sematikus, vagy épp ellenkezőleg, nagyon mély, részletes és szaknyelvi leírás.

Feltételezem nem csak én járok kezdőként ebben a cipőben, de nem teljesen tiszta, hogy mit is takarnak a következő fogalmak, milyen kölcsönhatásaik vannak, hogyan épülnek egymásra?
recovery, root, bootloader, firmware, stb...

Persze! Mindegyiket sejtem, hogy kb. mi lehet, de csak nem akar "összeállni a kép". Sad

Gyakorlatilag amit eddig szerettem volna elérni a T-s (Lt30p) készülékemmel:
- optimalizálni  a rendelkezésre álló 2 GB ROM kihasználtságát (pl. felesleges gyárilag nem törölhető programok törlése)
- biztonsági mentés készítése "image jelleggel" az egész készülékről és NEM csak részleteiben, (külön appok, kontakt lista, stb.) beállítások nélkül.
- ha ezek rendben mennek, esetleg upgrade-elni újabb Androidra vagy más módosított OS-re.

Eddig odáig jutottam, hogy sikerült rootolnom a készüléket (nem igazán látom/élvezem az előnyét, mert még nem értem, hogy mennyivel lett így jobb Sad ) és azt is kitaláltam már, hogy a bootloadere nyitható, de amíg nincs valós biztonsági mentésem, addig nem nagyon kísérleteznék vele.

Hogyan tovább?
Segítő hozzászólásaitokat előre is köszönöm.
Válaszol
#2
Recovery: Egy olyan szoftver, amely képes a telefonnak szinte összes partícióját kezelni, főleg ha a bootloader nyitott. A recoveryt a telefon indulásakor tudod előhozni.
Root: Teljes hozzáférést kapsz a rendszerhez, tehát módosíthatod a rendszerfájlokat. Magyarul, ha pl van egy 50mb-os felesleges gyári app, azt könnyedén törölheted.
Bootloader: Ez a legalapabb szoftver a telefonodon. Ha itt bakizol, akkor a telefonodnak vége, és esetleg egy szerviz tudja rendbe hozni. Ha itt baj van, akkor hívják úgy a telefonodat, hogy tégla. Egyébként ha ez nyitott, akkor tudsz kernelt is cserélni, hogy új kernel és főzött rom kerüljön a telefonodra. Tehát ha komoly eredményt akarsz elérni, ezt nyitnod kell.
Firmware: ez olyan szoftverek összessége, amely kezeli a hardvert.

Ha rootoltad a telefont, akkor már tudsz recoveryt is telepíteni. Ha recoveryt telepítettél, akkor recoveryből tudsz biztonsági mentést is csinálni, aztán mehet a bootloader nyitás. Egyébként Recovery kell főzött rom és fözött kernel telepítéséhez
Válaszol


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég